Hyrbil i Spanien

Nyttig info om hyrbil i Spanien

Hyrbil i Spanien är väl utbyggt och vägnätet är omfattande med ca 16000 mil väg. De större motorvägarna i Spanien är avgiftsbelagda och har mycket hög standard. Från de större städerna på fastlandet såsom Madrid, Barcelona, Malaga och Alicante är det smidigt att ta sig vidare inom landet.

Hyrbil finns även på Kanarieöarna, Mallorca och Teneriffa.
Generellt kan man säga att det är enkelt att ha en hybil oavsett plats i Spanien och prisnivån samt villkor är bra.

Regler för hyrbil i Spanien

För att köra en hyrbil i Spanien är åldersgränsen normalt 21 år men vi har även bilar från 19 år på vissa platser. Föraren måste ha haft giltigt körkort i minst ett år för att få köra en hyrbil i Spanien. För förare under 25 år förekommer det en avgift för minderårig förare som betalas lokalt på plats vid upphämtningen.

Säkerhetsbälte vid körning är ett krav och barn under tre år måste sitta i en godkänd barnstol som finns att hyra från hyrbilsföretaget.

Om du ska köra en hyrbil i Spanien är det bra att känna till hastighetsbegränsningarna. Till exempel, det är 50 km/h i tätort, 90 km/h på landsväg och 120 km/h på motorvägar.

Det är högertrafik i Spanien. Du får enbart tala i mobilen om du använder handsfree, annars kan du få betala böter. Du får inte heller ställa in GPS:en under körning utan du behöver göra det innan du påbörjar körningen.

Avgiftsbelagda vägar

Vägar som är märkta med A (Autopista) är belagda med avgift. Du tar en biljett vid påfart på en sådan motorväg. Sedan betalar du en avgift beroende på körsträcka när du kör av vägen, eller när den tar slut och övergår i allmän väg.

Parkering i Spanien

Läs skyltarna noggrannt när du parkerar och betala parkeringsbiljetten enligt anvisningarna. Undvik att parkera vid en målad trottarkant. Vid större köpcentrum som utanför stadskärnorna finns det normalt gratis parkeringsgarage. Inne i städerna finns avgiftbelagda garage. På gatorna är det ofta gratis på helgerna.

Hyrbil som lämnas på annan ort i Spanien

Om du ska ha en hyrbil i Spanien och hämta och lämna på olika orter är det normalt sett inga problem. Avståndet avgör priset som i vissa fall är gratis. Oftast dock kostar det ca 400-700 kr att hämta och lämna på olika orter.

Flygplatshämtning

Tänk på att kontrollera hur du ska hämta ut hyrbilen på flygplatsen. På turistorterna finns det väldigt många olika biluthyrare och alla ryms inte i Terminalen. Det innebär att vissa har sina uthämtningskontor en liten bit från flygplatsen och du blir upphämtad i minibuss. Vill du vara säker på att hämta bilen direkt vid terminalen väljer du en uthyrare märkt med Flygplatshämtning.

Är du däremot ute efter lägsta möjliga pris kan du spara pengar på välja en uthyrare som hämtar dig, dessa märks med Pendelbuss. Hur som haver fungerar hyrbil i Spanien väldigt bra både med de mindre lokala firmorna liksom med det stora globala biluthyrarna.

Läs gärna mer på Spanska turistbyråns sajt.